sweetfable

Foglalkozzunk a kutyával, na de mennyit?

Szerintem minden komoly kutyaérdeklődő, kutyavásárlást szándékozó ember elgondolkodik ezen, hogy vajon lesz-e elég ideje neki vagy gyerekeinek foglalkozni a kutyussal, mert mindenki tudja, hogy egy állat bizony gondoskodást igényel. Tapasztalatból mindenkinek azt tudom javasolni, hogy minden nap, tehát szó szerint minden egyes napon az etetésen kívül foglalkozzon vele tudatosan 15-20 percet, ezt azt hiszem egy mindenkitől elvárható idő, ami persze eredményeként egy jól nevelt, a gazdájával jó kapcsolatban élő kutyát fog eredményezni.

A foglalkozás alatt lehet érteni a játszást, a tanítást, futást, bármit ami a kutyával közös program. Viszont ezt a 15-20 percet, a nap egy olyan szakaszába kell beiktatnia mindenkinek, amikor ő maga is nyugodt és 100%-osan kutyájáé a figyelme. Egy olyan napon amikor mi magunk is feszültek vagyunk, kár is belekezdeni a nevelésbe, mert a kutya szinte biztosan nem fog úgy együtt működni velünk, mint ahogyan mi azt elvárnánk. Persze mindez feszültséghez és csalódáshoz vezet, ami el is veheti a kedvünket a további neveléstől.

 

Igazán nevelni csak az tud, aki teljes meggyőződéssel hisz abban, hogy a nevelés lehetősége - ha nem is végtelen, de - szüntelen.
Rókusfalvy Pál

 

Copyright © 2016. All Rights Reserved.